Prírodný, lahodný a voňavý. Tvorený energiou a nesmiernou prácou. Spojená sila slnka, zeme, kvetov a včiel.
Med z rôznych druhov nektáru, má rôzne účinky, tak ako je rôzna naša príroda. Rád Vám prinášam pár zaujímavostí zo sveta medu a moje skúsenosti s ním, jeho účinkami na mňa a mojich blízkych.
Moje skúsenosti s medom.
Komu by nechutila tá lahodná sladkosť?
Už od mala som si ju chodil vychutnávať. Často potajomky, to bolo vzrušujúcejšie. Škrabal som povrch zkryštlizovaného medu z päť litrovej fľaše. Schovaný v špajze. Cmúľal v ústach a cítil sa dobre. Alebo také raňajky s čerstvým, mäkučkým chlebom s chrumkavou kôrkou, maslom a medom. A keď je ešte natretý od mamy. Mňam.
Med pre športovcov.
Rád chodievam na túry po horách. A ako som začal včeláriť, v batohu mi nesmie chýbať fľaška s medom. Ten ma najlepšie vzpruží, dodá elán a silu. Raz na trojdňovej túre, šľapali sme do riadneho strmáku, spotený a poriadne unavený. Chvíľku oddych na miernejšom svahu s medom v ústach. Posilnený, znova kráčať hore.
Najstarší známy dôkaz užívania medu v Európe pochádza zo Švédska a datuje sa do 7. tisícročia pred naším letopočtom. Ide o hrudu živice zmiešanú s medom. Včelár 3/2017
Jeden výlet sa mi vždy v spojení s medom vybavuje. Šli sme na východ Slovenska. Už pred cestou som sa necítil najlepšie. Nejaké to pivo v jedálenskom vozni to na chvíľu spravilo. Ale v odľahlých horách Polonín ma chytila. Nepekná, hnusná hnačka. Nič som poriadne nemohol zjesť, prdel som a … Denne sme prešli tridsať kilometrov. Chtiac či nechtiac, som proste musel ísť ďalej. Na silu som chrúmal sucháre a popri chôdzi stále popíjal magnéziovú vodu s medom. Konzervy mi nechutili. Sucháre nič moc, ale med mi vždy dodal silu. Hnačka pomaly prešla a zvládol som to! Jedol som lesný med od mojich včielok. Medovica, kvety lúky a malina. Lesný med obsahuje viacero minerálnych látok, napr. železo, ktoré podporuje červené krvinky.
Na nazbieranie jednej lyžice medu, potrebujú včely navštíviť cca 50 tisíc kvetov. Med je tak výživný zdroj energie, a včely sú tak úsporné v lietaní, že na jedno najedenie medom, dokážu preletieť 60 km. V prepočte na 1l medu, je to asi 3 milióny kilometrov.
Vďaka jednoduchým cukrom, glukóze a fruktóze je ľahko a rýchlo stráviteľný. Nezaťažuje krvný obeh nadbytkom cukru. Nezaťažuje ani tráviace orgány. Med už prechádza do tela priamo z ústnej dutiny. Preto je dobré ho pocmúľať a pekne si vychutnať. Ale med nie je len sladká pochutina. Obsahuje mnoho cenných látok, prospešných pre náš organizmus.
Z knižky od MUDr. Ivan Dobrovoda: Bee Culture v kapitole o používaní medu atlétmi sa spomína Helena Madisonová, ktorá roku 1930 ako 17 ročná prekonala 12 svetových a 26 amerických rekordov v priebehu 8 mesiacov. Tréner jej odporúčal sústavne konzumovať med.
Slovan v rokch 1957 -1959. Dr. Bínovský športový lekár futbalistov podával svojim zverencom obilné klíčky, vitamíny a med. Med bol stále k dispozícii aj v šatni. Komplexná starostlivosť priniesla svoje ovocie. Slovan bol majstrom Československa.
Tak ako športovcom dodal med silu pri ich vrcholovom výkone, dodal energiu i mne na horách.
Aj napríklad prvý človek na najvyššej hore sveta, Edmund Hillary bol včelár. V rozhovore o expedícii na Everest spomenul, že si vzal vlastný med. Určite mu pomohol.
Med na posilnenie a proti chorobám.
Keď nemôžem spať, alebo sa prebudím v noci, lyžička medu mi vždy pomôže. Stalo sa vám, že ste sa zobudili o tretej ráno? O piatej treba stávať do práce. A nie a nie zaspať. Ach jaj. Skúste vypiť med rozpustený vo vlažnej vode, alebo pocmúľať lyžičku s medom. Určite ešte príde nejaký pekný sen.
Med určite vzpruží. Ale tiež jeho sladkosť, jemná chuť a vôňa mi pomáha sa ukľudniť a zaspať. Pôsobí utišujúco a podporuje nočný spánok.
Pri oslabení z choroby, mi med dodá silu bojovať. Pri nachladnutí mi pomohol med rozpustený v slivovici. Môže sa pridať aj kvapka propolisovej tinktúry. Celá rodina, v čase chrípok sa liečime slivovicou s medom. A pomáha. Už od dávnych čias sa med používal v ľudovom liečiteľstve. Môžete ho používať ako prevenciu proti chrípke spolu s otužovaním tela a mysle. Alebo žuvať med v plástoch. Takýto med pomáha pri astme a tiež odoženie náchylnosť aj voči iným dýchacím ochoreniam.
Na jar pomôže žuvať med v plástoch spolu s peľom zakonzervovaným včelami zmierniť následky peľovej alergie. Ale med a peľ by mal byť z blízkeho okolia, lokálny.
Na mede ako liečivu sa podieľa spoločne viacero účinkov. Energia, antibakteriálne účinky, minerálne látky … Máte určite množstvo receptov od svojich starých rodičov. Taký Bylinkový čaj s medom. Napríklad Lipa s medom podporuje potenie. Alebo med, mušt z čiernych a červených ríbezlí, mušt z jabĺk, trocha minerálky a škorice. Preberie, dodá vitamín C. Dobré na prevenciu. Mušt má aj veľa kyseliniek čo pomáhajú dobre tráviť.
Vynikajúca, zdravá potravina je popučený voskový plást so zaviečkovyným medom a peľom, priamo z úľa. Podporí liečenie dýchacích ciest, zápalov ústnej dutiny, vyčistí zuby. Takáto kaša obsahuje aj propolis, jeho účinky sú sami o sebe liečivé. V starom recepte píšu, že časté žuvanie takéhoto vosku zabraňuje kataru horných dýchacích ciest. Skúste a uvidíte, určite si stým neuškodíte.
Dobre známi je aj iný účinok medu. Egypťania považovali med za slzu boha Ra, a už pred 3500 rokmi ho používali na liečenie rán. Alebo počas druhej svetovej vojny ním liečili ťažko hojace sa rany. V dnešnej dobe sa používa napríklad Novozélandský Manukový med. Ale skúšal sa aj náš medovicový, a výsledky dopadli celkom povzbudzujúco.
Med a hojenie rán. MUDr. Tomáš Kopal Kožné oddelenie NsP, Považská Bystrica
Zaujímavá je zmienka v knihe staroindickej erotiky – Kamasútre v kapitole „O ozdobách, zvádzaní sŕdc a o prostriedkoch stupňujúcich pôžitok.“ Uvádza sa :
Posilňujúci nektár možno získať z roztopeného byvolieho masla, medu a sladkého dreva – zmiešaných v rovnakom pomere. Pridáva sa do ovocnej šťavy a do mlieka. Tento posvätný nektár nielenže posilňuje mužov, ale predlžuje život a má i výbornú chuť. Kto chce na jar viac dokázať v láske, nech pije sirup z rastlín šatavári a gokšíra a z korenia i sladkého dreva, z mlieka, medu a roztopeného masla.
Med s materskou kašičkou má povzbudzujúce účinky na mužov i ženy. A čo taká medovina?
Med tiež pomáha pri zachovaní sviežosti a dlhovekosti. Je viacero 80-90 ročných aktívnych včelárov. A ďalší krásny účinok medu je práca v prírode. Kto chce včeláriť musí pracovať v prírode. Tá už sama o sebe pomáha 🙂
Pri podtrebe koncentrácie pijem zalený čaj s medom, alebo osviežujúci a podporujúci koncentráciu je ríbezľový mušt riedený vodou s medom, trocha škorice s popučenými plodmi schizandry.
Čaj podporujúci žalúdok je pre mňa z Harmančeka alebo čerstvej Mäty s medom.
Zaujímavý článok o účinkoch medu.
Najlepší je určite med priamo od včelára. Zmiešaný lúčny či lesný. Určite aj jednodruhové medy, napr. malinový, agátový, pohánkový, z ovocných stromov… sú perfektné. Treba len vyskúšať.
Jednoduchý recept na zdravú, energickú potravinu, ktorá nezaťažuje telo: med rozmixujte s čerstvým domácim tvarohom a banánom. Môžete pridať iné domáce ovocie a bielok z domácich vajec.
Čo dodať na záver?
Med je plnohodnotná, zdravá a živá potravina. Nie je to len rýchla energia v cukre. Komplexne dopĺňajúce sa v ňom minerály, enzýmy, vitamíny, bielkoviny, majú na nás blahodárny účinok, ktorý som si vyskúšal sám na sebe.
Z pohľadu účinku jednotlivej potraviny na zdravie a pocit pohody nie je až tak rozhodujúce množstvo potraviny. Skôr jej zloženie. V potravine v prírodnom stave, akou je med, sa môžu látky vzájomne posilovať. Tiež s inými potravinami sa môžu ich vzájomné účinky dopĺňať.
Niekoľko jednoduchých príkladov vzájomného dopĺňania sa medu s inými potravinami a použitia ako lieku:
- zmiešaný so šťavou z mrkvy zlepšuje zrak
- med zmiešaný s mletým čiernym korením a zázvorom zmierňuje a lieči astmu
- s cesnakovou šťavou znižuje krvný tlak
- zmes medu s vodou, citrónovou šťavou a mätou čistí krv a odbúrava tuky
- s mletým anýzom posiluje srdce.
Moje skúsenosti s medom sú veľmi dobré. A Vaše?
Späť na blog o včelích produktoch
Spätné odkazy